4.08.2019 г., 22:03 ч.

Скаларни вълни 

  Поезия » Философска
701 0 1

Небето през август – свлечено.

В пожар гори

като блестяща чаша

                   от бяло вино.

Изгрева докосвам сутрин

с показалец

и Слънцето с несресана

коса.

 

Дали прогноза е за утре

когато ще прегърна и морето

Диханието на вятъра

       след онази дълбока

                                 въздишка.

И с четката на Ботичели

дали ще осъмвам...

С Богинята до мен –

       преродената Венера.

 

Как пълзят отражения...

Вълшебният тризъбец

на Бог Шива

    поръсила на демоните

пепелта в океана,

           родила шанкха*

                      от морска пяна...

Родила - свещената бяла

раковина.

 

Заглушава и до днес

с гласа си

     прибоя на вълните -

          и онази глъч вавилонска

от векове -

в океана.

 

Свещен символ е...

Сияние , блясък, благополучие

справедливост...

И чистота.

Като днешната

зора...

 

04.08.2019 / Чорлу

-----------------------------------

*Shankha („раковина, владееща свещена вода“) представлява външната обвивка на гигантски морски охлюв, изобилстващ в Индийския океан.

*Шанкха: В индуизма раковината шанкха е символ на бога закрилник Вишну и неговата съпруга, богинята на богатството и плодородието, Лакшми.

© Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??