12.10.2019 г., 0:18 ч.

Скитник 

  Поезия
686 1 3

Спал си под моста, било ти е студено.

А аз тука ти плетях вълнен шал.

Ял си корички, натопени в локвата.

А аз тука ти задушавах джолан.

 

Скитал си от град на град, бос и уморен.

А аз седях и те чаках да дойдеш при мен.

Търсил си пътека из гори, поля и долини.

А аз гледах през прозореца и чаках, чаках...

 

Сварих ти липов чай. Навън е студ и мъгла.

Бродирам гоблен, за да не поглеждам есента.

Часовникът тиктака, чувам как капят листата.

Чувам как стъпваш в калта, как идваш насам...

 

А ти си седял под едно дърво в ледения дъжд.

Очите ти търсели някакъв далечен хоризонт.

Прегърнал колене, ти си зъзнел и си чакал знак,

Че съдбата няма да те остави да замръзнеш там.

 

Намерили са те овчари на сутринта.

Кучетата лаели и виели на умряло.

Скитник някакъв, умрял през нощта.

Към мен ли идваше? Защо закъсня?

 

А аз те чаках цял живот, без да знам,

Че съществуваш някъде на тоя свят.

Колко малко ти остана, за да стигнеш

до моя праг? И да отнемеш самотата ми.

© Ваня Накова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много благодаря за положителните оценки!
  • Колко е хубаво и истинско!
  • Колко малко е нужно на човек за да бъде щастлив. Една друга човешка душа, която да пристигне от незнаен край и да сподели неговата самота. Замислящ стих...
Предложения
: ??:??