5.10.2023 г., 20:41 ч.

Скромност 

  Поезия » Свободен стих
174 0 0

Скромност

Скромността е Светлина.
Когато има светлина,
Има представа човек за мястото свое.
А мястото и пътя законни-заслужени-свободни
Предопределени са.
Съдбата съдържа възможни пътища за човека.
Пътища-пътеки отворени и чакащи.

Чакат те на човека ръцете-краката и ума.
Чакат да му дадат нужната храна.
Да се осмисли живота негов.
Да бъде той щастлив.
На тези пътища-пътеки и живее – скромността.

Скромността е път без стълкновения.
С малко, с най-малко война.
Мирен път.
Не пречиш много или никак.
И ти пречат малко.

А човекът с малко светлина вярва –
Всички пътища и пътеки негови са!
Не!
Той просто не вижда, какво е негово.
Какво – не.

Не вижда и не знае.
За да стане скромен светлина е нужна.
И разумна тъмнина.
Тъмно е, не виждаш.
Но затова пък време имаш.

Не бързай в мига тоз съдбовен.
Вземи си, дай си време.
Не бъди нахален и нетърпелив.
Винаги когато блъскаш се и триеш
О предметите – знай – заминалите твои
Близки си забравил.
А те са помощници и знаят за тебе
Повече отколкото предполагаш ти.

Те скучаят, искат да живеят.
Вниманието твое им трябва.
Освежават се и вдъхновяват те така.

Оживяват за живота твой.
И помагат без съмнение - незримо-магично.
Тъмнината разумна става, когато не бързаш.

Когато си скромен.

Животът е „опашка“.
Редят се-чакат, но и бързат някои хора-братя.
Или не чакай ти сега,
Или не бързай в тоз момент.
Редът ти на „опашката“ съща,
Утре ще дойде.

Отиваш на другия ден в аптеката тази.
Купуваш си лекарства.
Без опашка.
Ти от вчера чакаш!
Това е скромността.

Пътища отворени.
Законно място.
Свободен живот – единствен.
Твой!
Това е скромността.

Съдбата уважавай.
Най-лесните, добри пътеки, тя съдържа.

Скромността ще ти
помогне да се намираш там –
Където трябва.
И в момент единствен.
Тя ще те научи хоро да играеш.
Тактичен - да станеш.

Тактични са животните.
Тактични са боговете.
И човек тактичен трябва да стане.
Когато гледа-вижда пътищата свои.
Единствените свои пътища-пътеки!

На Велес – находчивият бог - Слава.
И на Лесничея до него скромен -
- слава също.

Ура

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??