Ти очакваш мусака да ти пека,
пода до блясък да лъскам,
децата спретнато да облека
и много, много да не съскам.
Сестра съм аз на вятъра, танцувам
с всичките си цветни настроения.
Неспособна съм да козирувам
на онзи мъж - презрения,
който ще се радва на принцеса,
яхнала метлата у дома.
Принцеса ли е, или простакеса
вечно свелата глава мома?
Навярно тя прането е простряла
и къщата блести от чистота.
Утре пак ще си хване парцала
и от челото ще забърше потта.
Съгласна с ролята на домакиня
жената в нея непробудно спи.
Отказвам аз да бъда нечия слугиня
и да сбъдвам чужди мечти.
© Весилена Тончева Всички права запазени
Не ги забравяй – те са „важното“.
Ала човек в живота често балансира,
между храната за ума и тялото.
Понеже мусаката не е лоша
(макар я набедиха за опасна)
и трябва някой дрехите във коша
да изпере, а после да изплакне.
Домът да бъде спретнат, чист,
Дори и в него мъж да няма.
Не всеки е чистач- хигиенист,
понеже чисти и… не мисля, е драма,
това, че във живота има
и някакви рутинни занимания.
Не те в дните светлината скриват…
Животът не е състезание
между мъжете и жените.
Съжителтсвото да е изтезание –
не бива. Това вгорчава дните.
И знам, че има ли любов- има и желание.
Двамата уютно дома да подредите.