Смърт, поспри! Остави ме да видя това русо момиче.
Остави ни за малко сами....
Този миг ми го дай - той за мен е едничък.
А след това, ако щеш, ме вземи.
Смърт, поспри. Аз те моля - минутка изчакай.
Това е моята последна жена.
Зная това - че отдавна ме дебне мен мракът.
Ала искам сега светлина.
Смърт, поспри. Ще ме вземеш накрая и мене -
че не съм и безсмъртен все пак.
Но когато умра - ще ми бъде простено.
И ще видя и Божия знак.
Смърт, поспри! Разминаваш ме ти за секунди.
Аз не съм твой - нима не разбра?
Промених се. И в друга, не в тебе, съм влюбен.
И изпълнен с любов - ще умра.
Смърт, поспри. Още мъничко ще поживея -
а след това съм във твоята власт.
Но сърцето ми не бие за теб - а за нея -
до последния ден или час.
Смърт, поспри! Аз отдавна със тебе воювам.
Колко битки съм водил в нощта....
Ти зовеш ме - ала аз все нея сънувам.
И безсмъртна е любовта.
Смърт, поспри. Ти усещаш, че е духът ми безплътен.
Нямаш власт ти над мен - вече знам.
И дори и сега да ме вземеш в отвъдното -
аз ще я обичам и там.
© Стефан Янев Всички права запазени