5.12.2007 г., 12:28 ч.

Смъртен 

  Поезия » Философска
995 0 8

Потече реката, в червено обляна
в чуждите вени, смъртно човешки.
С живата кръв си направи размяна
и закърпи с водица предишните грешки.

 

Засили се. Плисна. И набързо отмина,
събрала във себе си малко печал.
Завъртя се с надсмешка и всичко зарина
с топла и лепкава купчина кал.

 

Създаде си дом и се почувства щастлива,
и себе си в него, набързо вгради.
А там, където беше текла красиво,
остави ридаещ брега да стои.

 

Разлюля се. Подскочи. За миг се обърна.
Погледна уплашено тъжния бряг,
а той извика и побеляло посърна
с първия падащ бисерен сняг.

 

Тогава тя поиска, назад да се върне
и на човека помаха за сбогом с ръка,
а той я помоли кръвта му да върне
и превърна реката в гореща сълза.

 

Тя избяга набързо в земята студена
и остави човека без капчица кръв.
А той, като птица смъртно ранена,
превърна се в нечия сладостна стръв.

 

Изпрати я с поглед и тъжно й рече,
с присвито от мъката мъртво сърце:
"Прибери се при него и никога вече,
към смъртен не протягай, безсмъртни ръце."

 

© Цвети Иванова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??