21.01.2008 г., 6:07 ч.

Спомен за Тракия 

  Поезия » Гражданска
3326 0 4
 

Тракийо моя, земьо рождена,

майко на моите деди,

всяка частица от теб е свещена,

както днес, така и преди!

Ти бе им люлката, ти бе им гроба,

в твоята свята земя

те се кълняха, с вяра във Бога,

в повика свят на кръвта.

И не прежалили спомен далечен,

нито забравили твоята пръст,

приеха живота си чужд и обречен,

вечно да носят тежкия кръст,

далече от тебе, кърмилнице моя,

да жалят за майка, баща.

Кости оставили в люлката твоя

и дом, семейство, деца.

Изгубили тебе живяха несретно,

с пареща болка и гнет,

пак да се върнат под небето ти светло,

пак да бъдат при теб.

А ти остана черна, сиротна,

без своите свидни чеда

и днес си вдовица, майко, самотна,

на пуста, но райска земя.

И въпреки силната болка в сърцето,

ти си остана наша земя

и няма българин, знай, под небето

да не целуне с обич пръстта,

милвана с сълзи, тачена с нежност

от гордите й предци,

че те са, майчице, твоята вечност

 а от нас, потомците, поклон приеми!

© Илонка Денчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Насълзиха ми се очите.Браво!Възхитена съм и се прекланям пред чувството
    ти за род и родина.Поздравления!Не мога с думи да изкажа всичко ,което
    чувствам в момента.Благодаря ти,защото това стихотворение е страхотен
    подарък за душата ми.
  • Ай стига беее! Това и химн на страната с право може да бъде. Поклон!!! Малки са думите - млъквам!
  • Поздравления!Най-после един патриотичен стих!
  • Поздравления!
Предложения
: ??:??