Понякога за тях си спомням,
за тях, с които съм дружал,
с които съм си яздил коня,
и много близък с тях съм бил...
О, всичко туй е минал спомен,
избледнял, но още в мен...
И от живота многотомен
затрупан, с ново, напластен...
Били са ми мечти насъщни,
изпълвали са мойте дни,
сега са като стари къщи
и целите във руини!...
Тогава иначе съм мислил,
а и светът ми друг е бил!
По-иначе съм го разлиствал
и съм изграждал по-друг стил...
Покрит от днешните проблеми,
забравил бях, че с тях съм бил,
сега решавам теореми
и браня с нокти своя тил!
Понякога за тях се сещам...
Пробуждах се като от сън!
И загубата им усещах...
О, част от мен е била вън!
Щом тия спомени забравях,
аз път, несобствен, съм вървял!...
И че дребнавото съм славил...
Животът ми не бил е цял...
© Христо Славов Всички права запазени