8.03.2008 г., 8:15 ч.

Сталин и Провидението 

  Поезия » Философска
1126 0 4

           СТАЛИН И ПРОВИДЕНИЕТО

 

Самотен ще е бил

на своя трон диктаторът.

А може би единствен той

разбирал е съдбата им.

Там, долу, със отвъдна глъч

шуми тълпа притворна

и викове, и шум, и злъч

със призиви позорни.

 

Не го разбраха него приживе,

но всички се страхуваха.

Избягваха с охота грижите

и само маршируваха.

Тъй силите неведоми,

съдбата направляващи,

избирали са винаги

един да води спящите.

 

Той сам слепец през сън е тръгвал

към бездната на времето

повелите им да изпълни,

забравяйки за жертвите.

 

Единственото земно благо

за него станала властта.

Историята е свидетел,

че друго той не пожела

И всички врагове премахна

от пътя си, по-умен бе.

Наказа ги като владетел,

за който гроб копаха те.

 

Той беше като провидение,

безмилостен палач и ангел,

но бяха ли невинни те

под ударите, дето паднаха?

Нима не беше мечът той,

кован от техните ръце,

виновни бяха за невинните,

заровени в снега червен.

 

Октомври почна с кървав изгрев!

                                            “Аврора” бе като вулкан

залял със пурпорни вълни съсипания великан.

Загинаха безброй души с тела, изгнили в калта,

да може да се възкреси изгубената свобода.

 

Но всичко свърши със погром!

Потъпкан беше идеалът.

Макар да нямаше разгром,

терор заля страната цяла.

А Сталин гледаше отвъд.

Каква ли беше мисълта му?

Не го засягаше светът.

За него всичко бе измама.

И даже мъртвите тела!

Той следваше една мечта.

Тъй както Авраам синът си

безумен щеше да погуби,

покорен на един закон,

неразбираем за ума ни.

© Авитохол Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Предполагам е ясно, че този стих не е опит за оправдание на Сталин, просто ние хората трябва да разберем, че има съдба и сили по-големи от човешката воля и без да се отрича свободната воля, която е нещо повече от човешката воля. Правя опит да проникна в тайната, която носи тази личност, освен зло в него е имало и нещо от Бога.Не заради Сталин заради нас е необходимо да погледнем на злото от друг ъгъл, да се задълбочим над случилото се, да се опитаме да разберем какво се опитва да ни каже Всевишния.
  • Много хубав стих!Вярно е,че никой приживе и дори след смъртта му не е могъл да го разбере!
  • Поздрав!Сталин е бил наистина велик диктатор,велик водач!Той просто е продължил по логичен път това,което му е било завещано от Ленин.
  • Wow!Рядко се виждат такива стихове тук.Поздрав!
Предложения
: ??:??