16.01.2010 г., 14:29 ч.

Стремеж към непостижимото 

  Поезия » Философска
575 0 0

Стремеж към непостижимото

 

         Ти, жестоко двойнствено лице.

         Обагрено в неискреност,

                            донесло ни печал.

         Ний в твое име търсим

                                      себе си

                            и непонятното у нас.

         Сега се мъчим да отгатнем

                            твоето закръглено,

         меко,

                   топло,

                            класически съвършено

                            лице.

         Лицето на пропорцията,

               мярата на съвършеното,

                   историята на красивото,

                            детайлът на завършеността.

         И още други

-         благост

-         сила

-         мъдрост

-         вяра

-         бряг

-         безкрай...

А непонятно труден е

                       стремежът...

А силен и голям копнежът!

-         Стремежът ни към теб.

Да стигнеш – недосегаемото,

да вземеш – несъществуващото,

да отгатнеш – неразгадаемото,

да плениш – въображаемото.

         - Недостижимото  във теб!

Реалното не дава ти покой,

твоята ръка незнаеща – безкрай,

доброто ти незнаещо съмнение

и твоето сърце

         недаващо уединение!

Недосегаемо – до теб!

И ето - аз отново чакам

и търся своето и теб.

И аз съм пак безкрил

                   мечтаещ,

                   плачещ    

                   и унил.

Глас, повествование

и това, което не постигам,

се втурват в своя буен спор.

В трудното си ежедневно бързане

и тежкото, среднощно търсене

         се втурват редом

                   с ловък жест:

Непонятни в чистия, сподавен

                        и горещ стремеж...

Стремежът на непостижимото!

Стремеж на непонятното,

стремеж към гордото,

         истинското,

         прелестно,

         ново,

         невидяно,

         твърдо,

         неразумно,

         непосилно,

         неуверено,

         непроменено,

         извечно,

         безначално

         и безкрайно

недружелюбно, но привличащо:

-         човешкото непостижимо...

 

10.09.83   

© Валери Качов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??