3.04.2020 г., 7:18 ч.

Сватба... 

  Поезия » Друга
257 0 0

 

Сватба...

      

 ...На първо либе не се кумува...

                       Народна песен

 

Не ме раздумвай мале – ле,

макар да вехна тъжен

на Първо либе сватба е –

да бъда кум съм длъжен...

 

... А врекли сме си се със  нея,

но тейко ѝ каи́л не стана,

че вятърът ме мене веел,

а тя била пък – обещана...

 

Но се кълна, че в суматохата

на сватбената олелия –

ще скокна аз, пройдохата,

със коня Шарколия...

 

И също вихър в лятно пладне,

понесен като сприя,

сам булката ще грабна –

и без блатословия!...

 

... И нека там жениха

уплашен да заеква,

да шепне: „ Де си скъпа?,

а глас да не отеква...

 

Сватбарите от сно́щи

и не изтрезняли,

за станалото о́ще

дори  и не разбрали,

 

ще продължат с наздравици

за „младите” и „брака

и с пиперливи намеци

какво в нощта ги чака...

 

А ние ще отпрашим

де видят ни очите

и няма да се плашим

да спим и под звездите...

 

... С годините, когато

баща ѝ остарее

и с внуци цяло ято

ще се завърнем с нея...

 

... но тебе жаля мале - ле:

при син да си самичка,

но любовта била е

от векове себична...

 

16.05-2017.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??