27.01.2024 г., 13:39 ч.

Светът умира 

  Поезия
148 2 3

Светът е безразличен към живота.

Ако животът силата е на доброто,

то в днешно време вече няма днешност,

а само вчерашност. И тя крещи:

Светът умира.

 

Когато от доброто силата извира

все тази злъчност, дето дебне всеки,

отрова в извора изсипва. 

И с злото заразява и навеки шепне:

Светът умира.

 

И тази злъчност е за нашето линеене причина.

И тази злоба тъй гнети ни, че не можем да живеем.

Защото тя е следствие от нисък интелект. 

И вика тя от урвата от век на век:

Светът умира. 

 

И Бог да слезе на Земята не мож

измие ни вината.

Той слезъл би при същества разбрани,

а не от кол и въже дет що има там събрани. 

И таз вина не може никой да изтрие

ако и да се чувстваме виновни ние,

че светът умира. 

 

Най-близо сме сега до залеза на този свят.

В последните ни дни живота ни е най-богат.

Но по-богат е той на скърби, на страдания.

И защо протягаме ръка за разкаяние? 

Ридае в отговор всемира:

Светът умира. 

 

Ако сме живи още, то при нас би слезъл Бог. 

Но животът никога не е бил по-жесток.

И навек обречен на ридания.

И в утрото на вчерашния ден 

един единствен вик от нас извира:

Светът умира...

 

Щом в света за добротата място няма, 

то нашия живот е пагубна измама.

Всеки само себе си интересува.

И поглед няма за онези, що гладуват.

Егоизмът зад фалшива доброта прикрива.

Но не вижда, че заради това

светът умира.

 

© Хел Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Не съм сигурна дали ще ни надживее или ще ни анихилира светът, Младен! Дано е първото. Но освен това светът умира и духовно. Да се надяваме на Възкръсване! Благодаря на теб и Ники за посещението и отзивите!
  • Много е хубаво, Хел!
    Поздрави!
  • Тъжен и въздействащ рефрен: "Светът умира."
    Наистина умира, но за щастие по-бавно отколкото умираме ние - неговите жители.
    Следователно ще ни надживее!
Предложения
: ??:??