17.10.2010 г., 15:35 ч.

Свикнали 

  Поезия » Оди и поеми
798 0 3

Виждали ли сте небето преди изгрев?
С всичките му невероятни подробности?
Сякаш бе времето заменило всички мисли
и бе махнало от главата ми тези гости...
Докато търсиш слънцето откъде ще дойде,
когато си свикнал с тъмното и тишината,
разбираш, че фантазията ти сякаш може
да притъпи всичко, да замени светлината...

И като няма облаци, няма даже и птици,
небето е самотно, макар над всички хора.
Рано е! Будните сме само... единици
и, вместо звезди, това сме ние в простора...
Докато, не бързащи, чакаме лъчите да дойдат,
когато сме свикнали с прекрасните нощи,
нямаме нужда от хора, които всичко могат,
а от начало на песен и думи във повече...

***

Хиляди мисли, хиляди дни,
как ще живеем утре, кажи ми?
Нашите истини и тези мечти,
които оставихме във времето...

Плъзга се бавно вратата, отваря;
какво ще донесе утрото - не казва!
Всичките спомени и всички кошмари,
всичката ни обич и всичката омраза...

Бавно, като в странно опиянение,
размити кадри на хора и предмети -
дали епизодът ще има продължение?
Или, по-скоро, е бил той последен...

Хилади дни, хиляди, хиляди дни...
как ще живеем и утре, кажи ми?
Нашите истини, нашите малки мечти,
които оставихме във времето...

 

 

© Христо Андонов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??