1.08.2024 г., 10:16 ч.

Свищовски тайни 

  Поезия
63 0 0

Заситил глад с вълшебно, гъсто вѝно,

потънал в погледа на свищовлийка,

не мога просто да си тръгна мирно,

а тайната им да разкрия искам.

 

Ще я потърся първо край реката,

където бил е легионът римски

в далечното ни минало, когато

омайвали го музите тракийски.

 

Градът ще ми прошепне, насмешливо

присвил очи под бухнали лозници:

Да имаш славно минало е мило,

привлича любознателни туристи,

 

но тайната се крие, знай от мене,

в природата и хората чудесни,

работещи усърдно, с настроение

или развили бизнес свой успешно.

 

За хубавото вѝно трябва грозде

отгледано с любов, добре узряло,

изба прохладна и – без тях не може –

ръце умели и рецепта стара.

 

Отпият ли, мъжете стават силни,

жените – горди, с погледи дълбоки

пленяващи туристите наивни...

 

Затуй ли да си тръгна днес не мога?

© Димитър Дунеловски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??