Съединение
Днес празник е за нашата страна,
празник за нас,за нашите деца!
Една земя като длан човешка,
един народ горд, велик със съдба тежка!
Една земя, земя на Аспаруха народа,
на Левски, Ботев и Бенковски, борци за свобода!
Земя на народ твърд, горд, несломен
в борбата с тиранина непобеден.
Земя разкъсана на две някога,
за нея борили се, за обединение, за свобода!
И преборили се българите за Съединение,
на двете части от България до Обединение!
Да бъдат заедно брат и сестра ,дете мъж с жена,
тук в родината си, за всички тя майка е Една!
Земя сега ограбвана от чужди, продавана от свои,
земята пустее, как да го обясня на децата мои?
Къде са твоите синове, защитниците твои?
Разделени българи от злоба, завист и нищета,
младите бягат, отиват в чужбина сега.
Това ли ще е примера за нашите деца,
който ще продължат пътя ни някога!
А трябва ние не да чакаме някой да ни обедини,
хората, българите всички заедно да се съединим!
© Валентин Миленов Всички права запазени