Искаш приказка да ти разкажа?
Приседни до мен и притвори очи.
Хвани ръката ми, ще ти покажа,
че в свят приказен може да горчи.
Най-различни приказки си чувал
ту със весел, ту с тъжен финал.
Мъдрец добър, история разказвал
за една жена и мъж - герой и крал.
Били тогава размирни времена
мъжът оставил своята съпруга,
поел на път в ожесточена война
на бран, не търсел слава и заслуга.
Заминал, сама оставил жрицата
в домът им, в семейното им ложе.
Обаче тя, хитрушата, умницата
последвала го, без любим не може.
Той смело влизал в битки безчет
малко губел, в много побеждавал,
тя следвала го по пътя му навред.
Не знаел той, напред продължавал.
Време минало, години отлетели -
следвали законите на природата.
Неусетно, бавно някак остарели
не опознали се, съпруг - съпругата.
Не изживели обич, ласки, страст,
нито "трепета на пеперудата"
и не дочули у дома си детски глас,
по свое чедо радостта, тревогата.
По път, в стремеж към добрини
ценен дар пропуснали в живота.
Заедно, но в самота до край били.
Така завършва тяхната голгота.
Това е случване, от друго време
но сюжет подобен среща се сега.
Добре е всеки към успеха да поеме
но никога да не пропускаме мига.
07.11.2006г / 04.03.2008г
© Анета Саманлиева Всички права запазени
Поздрави!