1.11.2007 г., 15:37 ч.

Там 

  Поезия » Философска
750 0 6
Някой ми каза нещо необикновено:
било времето, когато трябвало непременно
да си с някого, само за да не си сам
и сърцето е празно, ако няма никой "там".

А сърцето ми е призма,
която отразява лъчите любовни.
Не допуска да я тъпчат,
нито да вижда очите лъжовни.
Дава сила, когато някой
я атакува с целия световен печал.
И пропуска само тези,
които могат да вникнат в нея като през воал.
Повече от страданията,
повече от целия този ритъм и кръв.
Има нещо, което устоява,
има нещо, което винаги ме пази такъв.

Някой ми каза нещо необикновено:
как можеш да лъжеш сякаш откровено.
И дори затворено в гроб, под кръст, до храм,
сърцето ще разбере, когато няма никой "там".

А призмата свети сякаш
целият ми свят през нея минава
и като че небето се излива,
но вътре в мен само дъгата остава.
И разделя хората на звезди -
такива, които загасват или новоизгрели,
тези, които са черни дупки
и другите с души искрящо-бели.
Повече от цветовете различни
се съдържат дълбоко в моята душа
и се загубват толкова време
и светлините отново достигат сега.

И някой ми каза нещо необикновено:
какво било, ако се вгледаш вътре съкровено.
Какъв удар, каква болка и какъв срам
би било, ако разбереш, че не съществува "там".

© Христо Андонов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Дам...определено...
  • Хубава идея.

    Само за информация - "печал" е женски род.
  • Би ми се искало, да съществува такова място вътре в нас, където да откриваме истината за самите нас. Казваш, че е измислено - да, така е! Но при някой има такова място и то се намира дълбоко. Поздрави!
  • Стихото ти е прекрасно! И наистина няма такова "там",то винаги е измислено,ако не вярваш в чуждото "там",то рано или късно си измисляш свое,но то отново не е достоверно от гледната точка на някой друг.

    П.П.: Извинявай за всичките глупости,дето написах,стихотворението е стойностно.
  • Страхотен стих ,много е дълбок и откровен !
  • Харесва ми..Замислящо е..
Предложения
: ??:??