Там дето свършваха вълните...
Там дето свършваха вълните –
назад за да поемат,
започваха тогава дните
на моята поема...
Защото аз мечтите помнех,
с които бях израстнал:
„Да продължа зад хоризонта
поемата си страстна...”
... И тъй Животът ме увлече
във безкрайната спирала,
а някъде далеч, далече –
една Луна се беше спряла...
Там бе и лунната пътека...
(-- Що тайни обещала!...)
Неразгадаема за всеки,
примамно затрептяла...
От светлината ѝ магична
и лунното ѝ време,
мечтаех само за частична
магия, но за мене...
И по вълните луннокоси
със вятърът в платната –
отвъд Безкрая да се нося
с крилата на Съдбата...
Да се надбягвам с урагани
настигащ ги в Безкрая,
Духът могъщ на Океана
когато обладая!...
Дано да има нейде още
и острови, в които:
– жените да лудуват нощем
огряни от звездите!...
... но áко всички са известни
и нови вече няма:
– във териториите звездни
забил бих мойто знаме...
Едно време в Океана
© Коста Качев Всички права запазени