21.11.2019 г., 10:13 ч.

Танцът на есенното листо 

  Поезия
959 10 7

Той протегна ръцете си, бели и тънки от студ,

и я хвана през кръста, от августов пламък запален.

От потира на слънцето паднаха капки мавруд

и поръсиха танца им с топлата кръв на безкрая.

 

Залюля се животът им – стана въздушен трапец.

Те и двамата – огън и дъх – полетяха нагоре.

А ленивата градска камбана замръзна на шест

в ноемврийския мрак, който никак не беше за полет.

 

Прекатури се бързо градецът и стана небе

със звезди, натрошени във всеки човешки прозорец.

Тя единствена светеше в тъмното – слънцето бе

разтопило снагата си в нейната есенна горест.

 

Той притегли лъчите към себе си сякаш властта

да обича му бе подарена за тази минута.

А в петите ѝ златни се раждаше днес пролетта

като стъклена малка обувка, след бала събута.

 

Той въздъхна и вдигна земята към синия край –

там започва вълшебството ново на всичко сломено.

Тя по някакъв свой неподвластен на смърт обичай

пожела пролетта с всеки кръг на тангото вечерно.

 

И когато догонваше вятъра, бял и студен,

и когато го следваше сякаш е спомен невръстен.

Оголяло осъмна дървото на другия ден.

Като кръст, върху който разпнатият Бог е възкръснал.

© Петя Цонева Всички права запазени

Произведението е включено в:
  1214 
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Красота!
  • Изтанцуван стих! Благодаря ти!
  • Насладих се! Поезия от "думи, които се обичат"! (цитат)
  • И мен грабна този чувствен и красив танц, нарисуван майсторски, Петя! Вълшебница си!
  • Поезия, истинска! Думите не стигат...
  • Благодаря ви от сърце!
  • Истинска класа ни показваш! Възхищавам се на талантливия ти усет да откриеш точната дума и да я вградиш в стиха си на най-точното място, на тази изумителна образност в пълнокръвните ти и оригинални метафори!
    Голяма си, Петя, творчеството ти създава респект у мен! ❤️❤️❤️
Предложения
: ??:??