Добро поле, поле на вечната мъка.
Поле страдно, символ на тежка разлъка
При теб, там в планината кости белеят.
Сред скали и долове - мъртви линеят.
Без гроб, без плач, без мъчна мелодия
при тебе гният чедата на Македония.
О, ратници вий тука гордо легнахте
и с багра червена, ален венец си вдигнахте.
Да славите майка, баща и Родина
със вашата жертва вечно помнима.
Вас не стреснаха ни бомби, ни думи,
нито бесният грохот на дивите бури.
Не предадохте войнската чест ваша
и не сведохте глави с каските прашни.
След бой неравен, коварен, жесток
вие заспахте в съня си дълбок.
Вашата свидна жертва ний ще забравим
вашата болка няма да жалим.
Не ще в църква свещичка да палим
и няма с перо вашето дело да славим.
Не, не щем да погледнем мъките свои
и да простим се с душите на мъченици безброй.
Не, не щат да намерят вечен покой
Ний просто ще кажем - те бяха герои…
© Людмил Йоцов Всички права запазени