5.10.2022 г., 12:31 ч.  

Ти помниш ли дъгата – обещана... 

  Поезия » Философска
321 10 13

Отде се взе стихия гороломна? Дърветата тя до̀земи преви,
лозите стари дълго ще я помнят. Утъпка хризантеми и треви.
Присвиха се небесните простори, градът, като след чума опустя,
щом стихна, дъжд припряно забърбори, заупокой над мъртвите листа.

Довчера бяха весели и пъстри, и есента – художник самоук,

 

ги шареше в захлас, а днес се кръсти, че май ѝ беше царството дотук.
Изтръгнатият кестен насред двора, оплакват уж врабците, а цвъртят,
два гълъба пък с Бога си говорят: — "Гневи Те, знаем, Боже, този свят.
В човешката им алчност  безпределна грехът владее техните душѝ
и вярата им съботно-неделна, единствено Лукавия тешѝ.

 

Но ти простѝ! Библейските канони, Лукавият наопаки чете,
но с гняв и болка, виж сълзици рони, небето пак, с очите на дете.
Ти помниш ли дъгата – обещана? Потопът, Отче, колко жертви взе?
Поет и луд, еднички да останат... Глави склонили в Твоите нозе..."

 

 

 

 

© Надежда Ангелова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??