12.05.2023 г., 22:12 ч.

Трезвост и пиянство 

  Поезия » Свободен стих
439 0 0

Трезвост и пиянство

 

Опияняващите вещества нужни ли са?

Да, те отпускат тялото и мисли-чувства носят.

За плахите души обаче укритие са те.

И това е вече лошо!

 

Трезвостта тангира със живота.

Тя слънцето почита. Пиянството - луната.

Трезвостта идеите живот прави.

Смелост ражда, но кога - когато човек

Види-разбере, че пътя на въздигането единствен е.

 

Преодоляване, победа или опит!

Варианти много пиянството вижда.

Един от тях трезвостта осъществява.

Трезвостта денят владее!

 

Пиянството - нощта-смъртта опитва се да преодолее.

Какви да бъдем - трезви - да, но!

Еротиката какво е - пиянство.

Пиянството е също нужно!

 

Но с него само да се живее - не!

Пътища трезви-творчески са нужни.

За ума - четене, наблюдение, изследване.

За краката ходене, за ръцете - дело!

 

Дозирано, в ритъм 10-14 дневен пиянство леко да!

Ежедневна трезвост, с опияняване леко

Тук се препоръчва.

И махало - ритъм - между реалностите две.

Пей, не пии, и пак пиянство леко ти ще имаш.

 

Без ядене ден изкарай - радост ще ти се роди.

С вода студена всеки ден обливай се! Това е нужен шок.

На радостта основата тъгата лека е, и напрежение-търпение!

Чувствата са пиянство леко!

 

И тютюна не пуши, дъвчи, - после с почтение, на място почтенно изплюй!

За растение-учител го индианците смятат.

Вино, бира пии, но леко - чаша-две.

Върху пиянството не акцентирай силно!

 

Веществата индиански лошо не е да поназнайваш.

Пиянството смъртта-нощта и Буда представлява.

Трезвостта - човекът трезв и волевият маг!

Те на махалото размаха двата края са.

 

Като стигнеш до края му един - само там не стой!

Силата човешка в геройството трезво е!

И в пиянството леко-весело-медитативно.

В ритъм не-строго ежедневен.

 

Трезв да бъдеш на място първо -

 и пиян леко в подходящо време-доза.

Там, където нас ни няма е силата наша.

В краищата два!

На полюсите два противоположни!

 

Слава на боговете!

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??