ТРИ ПОУКИ
Едно врабче, във зимен ден
(ама наистина студен),
треперело насред обора –
полуумряло, в плен на мора.
Тогава крава го видяла
и се отгоре му изсрала.
В лайното птичето се сгряло
и в радост песничка запяло,
коя на птичия език
звучала бодро: „Чик-чирик”.
Ала отнякъде котак
дочул звука и - няма как -
се впуснал точно там, където
си чуруликало врабчето.
От лайната бил изваден
мигом врабчо и изяден.
Ето изводите три,
дето баснята ми скри:
1. Не всеки, който те осира,
към тебе злоба прокламира.
2. Не всеки мисли ти добрата,
кога те вади от лайната.
3. Кога насран си, си мълчи!
Недей да скачаш и цвърчиш!
© Марин Цанков Всички права запазени