Тя уши байрака
Една млада българка, горда жена,
по поръчение ушила знаме, байрака!
Райна и било името, истинска родолюбка,
а с гордост и чест заслужила Княгинята.
А когато турците я хванали и питали нея,
тя с гордост заявила че е ушила байрака.
И да я колят и бесят тя си остава истинска,
в сърце с любов и гордост за родината.
Тя не предава свойте братя българи,
вдигнали ръка против поробителя.
Колко сила и борбеност в една жена,
достойна българка в борба за свобода!
Байракът стой в музея български сега,
близо до другите бойни, славни знамена!
В бой те никога не попаднаха във врага,
поклони се човече, разкажи на своите деца!
© Валентин Миленов Всички права запазени