Тъжно пълнолуние...
Лунна светлина извайва
тъжен образ от нощта,
нощна птица се окайва
нейде... Клета... Сирота...
Пътник закъснял ли хлопа
дирейки в нощта подслон,
или вятър е затропал
с портата в запуснат дом?...
... И изчезват цветовете,
и детайли не личат-
черно-белите дръвчета
призрачни в нощта стърчат...
С от безсъние родени
мисли, въздухът тежи,
а до сутринта в безвремие
само вятър ще кръжи:
всеки дом необитаем
във нощта да посети
и да блъска с нрав нехаен
по висящите врати,
сенките в нощта да гони
и на всеки дрипав храст
по опърпаните клони-
да замира във прехлас...
Куче сепнато внезапно-
лавне, после се стаѝ...
Тихо е, невероятно,
даже Господ горе спи...
... Някога като жълтица
в наниз с бисерни звезди,
що, подобно вощеница,
днес Луната тъй мъжди?...
Де е нейната омая,
де е прежната ѝ страст,
непонятната, оная-
дето гледа се в захлас
и с необяснимо чувство
в светлината е готов
всеки, за това изкуство
на: внезапната Любов!...
Няма нежни серенади:
тихо, мрак и пустота,
и като звезда, не пада
роза метната в нощта...
...Толкова мъже изгубени
са във матовият мрак!...
А безброй жени нелюбени:
тъжни ще осъмнат пак!...
Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени
са във матовият мрак!...
А безброй жени нелюбени:
тъжни ще осъмнат пак!...
Поздрави, харесах!