13.03.2020 г., 9:20 ч.

Уличния музикант 

  Поезия » Друга
406 0 2

 

Уличния музикант

 

Разкошна вечер над града  ни слиза

и улиците пълни със народ

по ъглите спотайва се наблизо

притихнал в  нега „нощния“ живот...

 

Премигват в здрача улични фенери,

разпръсват треперлива светлина --

нощта разтваря примамливо двери

и обещава приказни неща...

 

... Младеж с китара, прав на тротоара,

подрънва в тон с приятния си бас  

и с шапка (класика!) -- за „хонорара”,

а вятър грабва плътния му глас...

 

Край него ход забавят леко хóрата

заслушани внезапно в песента

и сякаш че оставят там умората

при нежният певец на вечерта...

 

За малко две момичета се спират,

стоят така минута две в захлас

и в унес се понасят те в ефира

със вятърът и неговия глас...

 

Внезапно младоженци позабавят

парадния си марш към Вечността,

но хукват пак безгрижни и забравят,

че няма път назад към Младостта...

 

Хиля́да свѐщи в сто иконостáси

да палиш пак напред ще бъде мрак...

Жена и Мъж дошли от Младостта си

очакват от мелодията знак

 

с надежда, че певецът нежен може

да им предскаже Бъдеще с финес

и да повярват даже е възможно,

понеже там не са били...

.... Не са били до днес!...

 

... Във шапката оставя с благодарност

по нещо всеки, върнал се за миг

със песента в забравена реалност

безсмъртен дето бил е и велик...

 

От мислите си хората подгонени

унесени се носят към нощта...

... Старица спря... Останала без спомени

макар и глуха вслуша се и тя...

 

И спомените плахи като птици

внезапно долетяха на ята

и стана чудо: вече не вдовица,

а млада е и дръзка в любовта...

 

... А пеейки, младежът сам изсипа

във чантата ѝ шапката с пари...

... Старицата се сгърчи и изхлипа

без сили даже да благодарѝ...

 

Едно есенна вечер в София

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Уличните музиканти са все едни и същи. Дали млади или стари. И все една тъга се носи заедно с музиката им.
    Твоят е различен.
    И на мен ми харесаха тези редове!
  • Сякаш гледах кадър от филм. Изключително образно. Поздравления! Много ми хареса!
Предложения
: ??:??