23.04.2016 г., 21:14 ч.

Урок по френски 

  Поезия » Хумористична
613 0 0

                      Урок по френски

                  Веска има си проблеми,

                  не с задачи, теореми -

                  тука има сал шестици

                  а, със пустите езици.     

                  А, да знаете франсето

                  само, колко е праклето,

                  а франсето си е право

                  трябва да заляга здраво,

                  но не знам какво и става

                  нещо трудно усвоява-

                  мерси, парле, шерше ла фам

                  това дори и аз го знам

                  уи, бонжур, оревоар -

                  но другото е жив кошмар.

                  Уроци трябват и по френски,

                  сети се за даскал Дренски

                  той комшия е на Веска

                  ще отида още днеска,

                  " Дзън " звъни на домофона

                  ей, излиза франкофона,

                  млад и як същински Рамбо

                  даскал - не - треньор по самбо.

                  Бон соар, професор Дренски

                  искам аз урок по френски.

                  След поканата любезна

                  Весето смутено влезна,

                  ей, сега ще се заема

                  и ще го решим проблема.

                  Първо - лека подготовка

                  после превод и диктовка,

                  - С писмения си фарси,

                  -ох, професоре мерси.

                  С усния да се заемем

                  но, ще ни отнеме време,

                  трудничко се усвоява

                  но, на теб ти се отдава

                  кат ти гледам Весе циците

                  имаш усет към езиците.

                  А, сега, като си легнем

                  на акцента ще наблегнем,

                  да ми духаш ти на к..ра

                  е част от френската култура

                  даже френските минети

                  са възпети в шансонети.

                  Яко духаш, браво, браво

                  франкофонка си направо,

                  още няколко сеанса

                  готова си за алианса.

                  Като чуе те франсето

                  ще увисне му ченето.

                  Ама, пък и даскал Дренски

                  направо си е спец по френски.

                  Весето така научи

                  да го духа, да го смуче

                  че на всяка гювендия

                  може топката да скрие.

                  Идвай Весе, идвай пак

                  и ще можеш ти Балзак

                  и Дюма, Юго и Стал

                  да четеш в оригинал.

             

 

© Ганчо Пенев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??