14.01.2021 г., 19:42 ч.

В Ада на гурбет... 

  Поезия » Философска, Друга
255 0 0

 

В Ада на гурбет...

(мисли в Новогодишната нощ)

 

... извъртя́ се календара

Нова нощ се спря отвън

и година, вече „стара“,

тръгна си за: вечен сън...

 

Кой ли много ни злови́ди,

че тя с чума пропълзя́,

та за туй, (че си отиде)

не проронваме сълза́...

 

Даже чашите са празни

(смееш ли да вдигнеш тост!?)

щом и ласките заразни

са за скъпия ти гост!...

 

Неочаквано се случи:

вирус връхлетя жесток –

Дяволът ли го поду́чи,

и́ли ни разлюби Бог?!...

 

Искахме из Необята

да преследваме мечти,

но с ковчезите в земята –

гузен траурът мълчи!...

 

... Пак по Коледа премина

Витлеемската звезда,*

а́ла Господ ни отмина –

все „безбожници“ в нощта...

 

А Космическото време

в по́лунощ щом занемей,

пак със Старите проблеми –

утре Слънце ще изгрей...

 

В пътя древен на коприната

Вирусът ще си върви́

и през Новата година,

а след него ще кърви́...

 

Ще останем със Звездите,

(няма как да ги сменим!) –

с тях ще скитаме в нощи́те

и нау́м ще ги броим...

 

Ще се любим платонично

и единсвено с души́,

а плътта меланхолично

с погледи ще се теши́...

 

Няма да сменим мечтите,

нищо че в Светът край нас –

много вече са разбити

и останали без страст!...

 

... Сляп хазарт ни е обсебил –

Ново Време с Нов Късмет

но отново с я́лов жребий

ще сме: в Ада на гурбет...

 

14.01.2021.                                           

*на 24.12.2020. год. край Земята премина

небесно тяло, което някои определиха като

Витлеемската звезда.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??