14.08.2010 г., 11:35 ч.

В бездната 

  Поезия » Философска
743 0 6

Когато се вгледаш в бездната... 

... и бездната се вглежда в теб!

 

Колко шарен светът пееше под крака ми,

моя алчност,

преди да се сгуша на топка в твойта кална снага.

 

Как свободни слънца грееха над земята ми,

моя алчност,

преди да закриеш с въглищни облаци цялата синева.  

 

Горд стърчах, сляп, изправен на мачтата,

моя алчност,

на Титаника с ведро-нощни пиратски платна.  

 

Ден и нощ от гърдата на щастието,

моя алчност,

пиех смелост и радост с безброй ненаситни гърла.

 

Вярвах, вярвай, в съдбата си,

моя алчност,

да блестя в небосклона – сам сияйна звезда. 

 

А сега ти ме питаш,

моя алчност,

знам ли що е лъжа... 

 

Знам! Измислих я сам,

моя алчност,

мойта долна лъжа.

 

Във прозорците, в огледалата ти се огледах,

моя алчност,

и съзрях пълен мрак; чух своята празнота.

 

Изгорил всички мигове истински в твоите пламъци,

моя алчност,

и остана ми в шепата само вятърът и пепелта.

 

И сега, сам, стиснал силно очи съм на прага ти,

моя алчност,

и протягам към теб уморена, празна ръка...

 

И ти казвам – пусни,

моя алчност,

на просяка паднал в прослава на храма ти,

малка капка надежда за жива вода.

 

Но мълчиш – теб те няма, или мъртво пияна си,

моя алчност,

впиянена от недостижимата си висота.

 

А пък аз... явно тръгвам си с празно сърце,

моя алчност, 

всичко свое изгубил по пътя към твоята привлекателна празнота. 

© Боромир Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Поздрав!
  • :} Лоша работа! ! !

    На много хора по-често тря'а да им се случва.
  • осъзнаване!
  • Интересна философска творба. Поздравления!
  • Благодаря ви приятели!
    @ Немо - звучеше ми като източна мъдрост, която осъзнавам отдавна. Дълго търсих автора из нета... но явно не достатъчно упорито! Не мога да кажа, че съм чел Ницше. Можеш ли да ме насочиш към произведение(то)?
    @@Мариана & Ронда - вашата оценка е много ценна за мен! Благодаря ви най-сърдечно и се радвам, че този проблясък не убягна от зорките ви очи
    Успех, здраве и повече смирение за всички ни! )
  • Изключително талантлива творба!!!
    Невероятна фантазия и огромен писателски талнт!!!
    Уникално!!!
Предложения
: ??:??