20.04.2013 г., 11:48 ч.

В манастира 

  Поезия » Пейзажна
353 0 0

 

 

 

    В манастира

 

Тишината в ушите пулсира,

а напевния звън от клепалото

на дървото насред манастира,

днес ни връща измамно в Началото...

 

... А тревата ли, дето от Вятъра

се люлее, упойва ни с билето,

че говорим си с тия забравени

и от Бога монаси в могилите?..

 

Вечността ли от тук неуспяла е,

като звяр наранен да избяга,

та от нашите длани погалена

днес плашливо в краката ни ляга?..

 

И ни гледа с очи навлажнени,

може би от страха или болката,

а отново се ражда Вселената,

и завърта се тя в обиколката

 

на спиралата шеметно-бърза

да роди и отгледа в Пространството

туй, което сега ни обвързва

със великата сила на Тайнството:

 

да мълчим със Души омагьосани,

Любовта да ни бъде Религия...

... Само с мисъл едва се докосваме,

а се сливаме взривно завинаги...

 

И измамно в Душите ни ражда

тишината- красива илюзия,

и зазвънва греховната Жажда:

- за Безсмъртие,

- Младост

- и Музика!...

 

... А е малкото пламъче всъщност

(разлюляно едва от дъхът ни)

Вечността, тая наша насъщност

от желания недостъпни...

 

И ни грабват жестоки закони

с гравитациите си властни,

че всичко запалено (от как се помни!)

или ще изгори,

или ще угасне...

 

... но в тревата нагази ли Вятърът

пак ухае на нежност от билето

и запяват ония забравени

и от Бога, монаси м могилите...

 

Коста Качев,

Етрополски манастир

„Св. Троица”

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??