1.06.2011 г., 22:53 ч.

В навечерието на Втори юни 

  Поезия » Гражданска
693 0 17

(разговор с Ботев)

 

Често те търся вътре в мене, Поете.
Понякога мислено с теб си говоря,
задавам въпроси, очаквам съвети,
дори, представи си, се хващам, че споря

понякога с тебе. Навярно защото
не малко илюзии в мене умряха.
Наивната вяра, че може животът
да бъде достоен за всички, разбрах,

че е само заблуда. Разбрах, че свободен,
човекът покорен да бъде не може,
щом гмеж политици с гласа всенароден
се гаврят вулгарно. По няколко кожи

от народа и днешните бейове свличат,
а той непрестанно роптае, но... влачи!
Кадърните, брате, зад граница тичат
и там припечелват горчиви петачета.

А тука... пак същото, пак луди са свестните,
пак шепа богати мерзавци ни клатят
накъдето им скимне. Почтените, честните
едва преживяват с мизерни заплати.

Така е, Поете! И тебе, и Дякона,
народът, когото синовно обичахте,
със своята овча покорност и чакане
ви предава отново! А вие се вричахте

да мрете за него. Но, какво да се прави,
ей, и аз си повтарям тази клетва прастара;
„До последната капка в сърцето кораво
ще живея за тебе, моя майко Българийо!”

© Ангел Веселинов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??