15.04.2021 г., 22:10 ч.

Вечер 

  Поезия » Пейзажна, Друга
141 0 0

 

Преди  отплаване

 

Беше вечер... Беше лято...

И в разкошни светлини́

залезът разпръснал злато

бе́ по тия ширини́...

 

В тази звездоока вечер

будни сме, тревожни пак –

сутринта ни чака вече

пътят към далечен бряг...

 

Вятърът до хоризонта

стигнал бе, ала дойде́,

като жрец – да ни напомни:

„Вяра в звездното небе́...“

 

Що́то сутринта, когато

вдигнем котва, може би

и небето тъй богато

вече ще е без звезди!...

 

Но изящната разкошност

на чаровното море –

с див възторг в Безкрая мощно

пътят ни ще избере́...

 

А когато с изненада

буря ли ни връхлети́ –

щом се мръкне и по пладне,

пак ще заблестят звезди...

 

И една от тях с прекрасна

пътя сочеща следа –

ще последваме в опасна,

но спасителна съдба...

 

...Нощ последна... Идват тука

отегчени ветрове́...

– Свършва бреговата скука –

път в Безкрая ни зове́...

 

15.04.2021.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??