19.06.2009 г., 12:26 ч.

Вечер на село 

  Поезия » Друга
513 0 7

                               Черни биволи бавно стъпват

                        покрай старческите седенки.

                        В очите им е застинало

                        първото есенно слънце.

 

                        Потни коне опъват гриви шии

                        над каменни корита.

                        Копитата им звънко чаткат

                        и карат селския асфалт да тръпне.

 

                        Мъже с цървули и ризи бели

                        шума от нови строежи донасят,

                        вдигат тежки ръце за поздрав

                        и за пчели и коситба говорят.

 

                        Стари жени, пред залеза седнали,

                        цветни прежди преплитат.

                        Младите булки беззъбо одумват

                        и към голокраките внучета гледат.

 

                        Момчетии с измити перчеми,

                        яхнали гордо балканчета бързи,

                        с прашния рейс се надбягват

                        и за своите градски момичета мислят.

 

                       

 

                        1977 г.

© Любомир Николов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • ( Мария ) ,отдавна са другари, ама дали са верни...
  • Старо село с навици стари
    кротко от праха се изтърсва...
    С града ще бъдат другари...
  • ( Ели), и аз те поздравлявам!
    ( Денисса), за мен това време беше чудесно, наистина !
  • Много е красиво! Сега прочетено носи толкова много носталгия. Аз лично съжалявам, че нямам спомени за тези български села. Поздрави!
  • Чудесното старо време!
    Спокойствие лъха от цялото стихотворение!
  • ( Вилдан), благодаря. Това е първото нещо, което съм написал, затова ми е скъпо. Есента на 77, бях се върнал от село. И както се мотках в апартамента,седнах и се получи това.
  • Браво!
Предложения
: ??:??