18.06.2019 г., 13:30 ч.

Вечер в Страната на спомените... 

  Поезия » Любовна
152 0 0

Вечер в Страната на спомените...

 

Ти искаш ли да дойдеш пак с мен във планината –

на споменът на гости във хижата позната?...

Там Миналото време през клоните наднича –

а в него ти завинаги си: Моето момиче!...

 

Ти помниш ли: как плахо прегърнати тогава

(за първи път във унес на сладостна забрава!)

вървяхме нѐя вечер сами във планината,

а ти си бе накичила със цветя косата –

 

и как Страстта ни грабна свалихме ли си дрехите,

и как от нея после, до днес не се отрекохме!...

И как, навярно в пристъп на временно безумие –

илѝ на трайна лудост – гърдите ти целунах!...

 

Край ѐзерото горско и във водите хладни

как гонехме се голи и неразумно млади...

(И как от храсталаците там дивите животни

са гледали навярно, останали самотни...)

 

Във сумрачния здрач разпръсван от Луната

със сенки причудливи бе тайнствена гората...

С легенди и предания, дошли от вековете –

общувахме интимно и с тях, и с ветровете...

 

А Вечността над нас във Звездните кервани

пътуваше през Времето в Безкрая – без забрани...

...но аз все още помня и брóя на Звездите,

понеже с тях наричахме в онази нощ мечтите...

 

Но със една по – малко обаче ще са вече

във всяка размечтана от тук нататък вечер...

(Ти помниш ли Звездата над нас, която падна

и как си пожелахме с теб: щастие за двама?...)

 

Тогава в тишината и поначало глуха,

(скрит някъде из нея) сам Бухалът забуха...

...Но нѝй не проумяхме ли: и мъдростта, която

сам той ни подаряваше в оная нощ в гората,

 

че там след водопада на изблици лирични

във утрото поехме пак в пътища различни!...

... А после във Живота май нещо се разсъхна

и всичко, кáто ѐхо във планина, заглъхна...

 

Но хайде пак със теб, напук на рутината,

отново да избягаме там горе в планината!...

...На Времето когато обявим вендета

ела да идем двама, под старите дървета,

 

а и Любовта ни, в прегръдките на мрака,

дори не остаряла там цял Живот ни чака...

... и нека ѝзживеем Мигът: защото зная,

че няма как да бъде, и по – различен Края!...

 

А Времето, което навярно е безкрайно –

е неразбираемо, капризно и потайно...

И свършва се Животът ни често нелогично...

(Защо твърдят тогава,че Господ ни обичал!...)

 

.. Ела: и в тази Вечер на спомените Скъпа,

сега ти обещавам любов и страст по пътя,

а в края на нощта сами ще осъзнаем,

че в Миг от Вечността – били сме...

без да знаем!...

 

* * *

... а Бухълът, Мъдрецът от горската дъбрава

сам остарял е милият тъй много от тогава...

Май нещо все умислен е, та не буха вече,

а някога твърдеше, че сам ще бъде вечен!...

 

12.11.2016.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??