Вече́рни напеви...
Денят – от жегата задъхан
към хоризонта сам запътен...
А Слънцето искри́ прощално
и по небето слиза плавно...
Стъмня́ва – те́гне тишината,
звезда прорязва Необята...
От буря – залезът замътен,
от мълния далечна – тътен...
Гори на хоризонта огън –
навярно от гнева на Бога!...
А в залезът и в здрачината –
пламти с фантазия водата...
Опитвам се да си представя:
Земята, Космосът, Безкрая,
дори и земното въртене
и тъй нареченото – Време!...
Но се оказва: сетивата
за тях били са във душата,
а тя невидима е (знаем!)
и само с Бог общува в Края...
Отсреща на скалата фара
със вятъра е в надпревара
(да можех в идващият тътен
от него аз да съм упътен!)...
Внезапен вик в далечината
зове за помощ над водата –
моряк ли в буря е попаднал,
или́ го Морски дух – нападнал?...
... В Сихиите разбирам: „Цялото“
започва девствено в „Началото“,
а носени от ветровете
са неизбежни „греховете“...
Звездата дето в здрачината
поиска среща със Земята
(Посланик може би от Бога?)
в божествен се превърна огън..
Днес:Време,Вечност и Вселена –
не са понятия за мене,
а миг в Реалност изживяна
и в него искам да остана!...
Сам мисля (в мило неведение!),
че може в друго измерение –
да бъде всичко не тъй- сложно
и даже Вечността – възможна...
Но от звездата в здрачината
изчезна даже и следата –
така тя с тази гибел своя
разкри ми: Вечността какво е!...
И от сега натам звездите
по-малко ще са във нощи́те...
Дали звездата от безбро́я
случайно пък не беше моя?...
Във Космосът (над мен надвесен)
ще бъде тъжно като в Есен...
И ще тъжи дори Земята
по свой си начин за звездата...
А в Океана със Съдбата
удари ли те и вълната –
молитвено присвиваш пръсти
и в Бог , и в Дявол там се кръстиш...
И със останалата сила,
че с лош късмет те е родила –
ти сам ще прокълнеш греховно
дори и майка си неволно!...
12.07.2021.
© Коста Качев Всички права запазени