11.10.2020 г., 7:54 ч.

Великият самодържец 

  Поезия » Оди и поеми
407 0 0

                     Великият самодържец

 

На Преславския събор църковен

бе избран за водач народен.

Послуша съветите на мъдрия си татко,

да не повтаря грешките на омразния си батко.

 

Пожела Византия да унищожи,

от лицето на земята да я заличи.

Започна срещу нея война мащабна,

с войската си непобедима я нспадна.

 

Не можа империята позициите си да задържи

на българския натиск не успя да издържи.

Безпомощните ромеи за мир се помолиха

прошка от царя наш те изпросиха.

 

Основана бе Преславската книжовна школа

с благословията на нашия владетел и на Бога.

Симеоновият интелект остави траен отпечатък,

който ще продължава във времето нататък.

 

Книжовниците творяха смирено и скромно,

словото им има влияние огромно.

Създадоха гениални произведения 

без абсолютно никакви съмнения.

 

Преслав бе превърнат в столица модерна

в целия свят най-съвършена.

Всесилният владетел тук царува

и на живота се любува.

 

Измина известно време,

появи се отново това византийско бреме.

Този път южната съседка не беше пощадена

край Ахелой от българите беше разгромена.

 

За император на българи и ромеи се обяви,

да се подчиняват единствено на него остро заяви.

"Мене вие ще обичате

и на силата ми ще разчитате!"

 

Анексира Сръбското княжество,

наказа го за поведението му вражеско.

Непокорността на сърбите им изигра лоша шега,

докара им непоправима беда.

 

България е на три морета

за жалост на Византия клета.

Златен век е управлението на Симеон,

превърнал нашата родина в световен хегемон

 

 

 

 

 

 

© Димо Русев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??