13.12.2011 г., 21:37 ч.

Вишнев цвят по време на криза 

  Поезия » Гражданска
695 0 4

Българо-японско НЕхайку

 

 

Народът гризна кораво бамбука!

Ши бачка смирено до края на дните,

дордето петите от зор се напукат,

срама ши измива с кръвта на мечтите.

Шогунът си взима каквото си сака -

от последната риза до жерав хартиен.

Оризово бъдеще избутва ни влака

в коловоза без изход дори авариен...

Децата ни люскат саке замаени -

сред чалга, сред пот, сред измет без сан.

Ни върви, ни пълзи, самурай възродени,

невидимо щраква коварен капан.

Маяко задава се буря жестока,

а блеят послушно блудни овце;

гладът е далеч по-коварен от тока,

в миг овъглява просяшки ръце.

Оня, дето сака, дето вечно си взима,

прекрачил отдавна законност и ред;

кораво е стиснал бамбукова рима,

да сурвака народа с указ проклет.

Небе от коприна вишнево грее,

бялата лента гали челата.

Жерав хартиен самотно се рее,

към бурята литва, търсещ разплата...

 

Кирил ПАЛАЧОРОВ, 13.12.2011, Бургас

© Кирил Ганчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??