31.07.2023 г., 15:51 ч.

Внуче, баба и дядо…и куче 

  Поезия » За деца, Свободен стих
507 4 8

Внуче, баба и дядо…и куче

 

“Щастливо е вашето внуче

при баба и дядо…и куче.”

Спомням си златното време

о, детство останало в мене.

 

Спомням си тези години,

сякаш че вчера били са.

Игрите и приказки мили,

от сутрин до вечер ехтяха.

 

Сутрин отварям широко

очите, щом кучето скочи

върху ми и сгуши се кротко

в мене със свита опашка.

 

Но сетне от кухнята идва

познато ухание, и ето…

баба от ранно утро, тесто е

месѝла за сладки мекици.

 

Тогава на мига се изправям

и закрачам с бодра походка.

Сетне от нейде задава се дядо

и от чаят налива за всички.

 

Знаете ли, че вчера следобед

отново двамата билки набрахме?

Лайка, липа или пирински чай

винаги да има на нашата маса.

 

В песни и игри сутринта си замина,

обяда всички приготвихме дружно.

Сетне следобед дядо полегна да спи

докато баба приказки ми още реди.

 

И помоли ме мило и аз да поспя,

но аз ѝ отвърнах просто с усмивка.

“Щастливо сега е вашето внуче

при своите баба и дядо…и куче

затуй да заспи то не ще и не може.”

 

Тогава баба се широко усмихна

и книжката с приказки двете подехме.

Сетне отново на разходка с дядо,

и за закуска филия с лютеница.

 

После кучето привечер разходих

а докато си играех с него на двора

времето неусетно дойде за вечеря

и тогаз с букет от рози прибрах се.

 

И прегърнах аз своите баба и дядо.

А след вечеря пак време за луди игри.

После в приказки и песни щом най-сетне

потъна над съня ми те остават да бдят.

 

 

© Лили Вълчева Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

“Щастливо е нашето внуче при баба и дядо… и куче.” »

12 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??