Времето*...
(поема)
*Матрицата: „Пространство-Време”
са две части на едно и също нещо. Те са създадени
преди 13.8 млрд. години от Големият взрив.
А преди това е било: „Нищото!...”
* * * *
Когато във лятната вечер далече
ме води объркана в транс мисълта,
решавам, че време отдавна е вече
да тръгна след нея възторжен в нощта...
Загледан в звездите, увлечен в мечтите
тъй много въпроси си шепна самин,
че няма да мога до Края на дните
покой да намеря дори от един...
А там в Необята, навярно Звездата
е дето след време ще ме приютѝ,
когато Животът ми, тук на Земята,
изчерпи запаса от страст и мечти...
И както лавина, проблемите с Времето
натрупват стихийна, безименна мощ,
а отговор търся днес вън от Пределите:
на лятната, нежна, замислена нощ...
Блуждая през Времето и през Вселените,
от гравитацията вземам крила,
но все тъй загадъчни са си проблемите
на Времето с тия, над мен, светилá...
Не може отново, дори и със „слово”
живот да започне безумно красив,
сигнално не каже ли Някой: „готово”
преди да избухне „Големият взрив”...
Защото единствено може наистина
Пространството, Времето, тяхната власт --
от Взрив да заченат, но дá е замислено
от Някой... А Той да добави и нас...
Контролът над Времето в опит да вземем
мечтаем си тайно за вечен живот,
но Времето всъщност живота отнема,
че винаги то е последно на ход...
Тъй много въпроси Вселената носи,
а отговор няма дори на един,
живеем във Времето ние, но просим –
и миг да е само, но да продължим...
... Космични номади -- с безумни каскади
желаем в Безкрая над нас да летим...
А Времето, дето на нас ни се пада:
на мѝгове, дни и години делим...
Частици укрити дори в пещерите
от минало Време следим с интерес,
когато гадаем за смисъл в чертите,
макар поизтрити, но „живи” до днес...
Във древни руини, от други години
за Време отдавна преминало тук:
във камъни ровим, обрасли с капини,
но вятърът само там вие напук...
... Ах Времето!... Времето!... Пръснало семето
в зелените камъни на Вечността!...
Препускаме с него пришпорвайки стремето
на гравитацията -- със Мисълта...
Но има и Време космично, различно
от Човешкото време на тази Земя,
която избрали сме тъй романтично
от Необята: да ни бъде Домá...
... Но и в подземия сме вкарвали Времето
столетия там бе заключвано то,
веднó със бедите във него, големите --
белязали цялото земно теглó...
Незнайни монаси се будят в съня си
и в древни папѝруси взират очи,
а в тях е изписан със знаци ужасни
там крахът на много човешки мечти...
Защото е вярно, че то е коварно –
макáр и безкрайно: за нас да е с Край!...
... Животът, изхвърлен от него вулгарно,
е взел, че измислил небесния Рай!...
... И ето, че тръгнал от нулева кота
вървял е след Времето той векове
и сякаш, че песен е: нота по нота –
от Звездни разнасян е бил ветрове...
... Не можем все още и в звездните нощи
какво ли е Времето да разберем...
... Но можем, когато щастливи сме, просто:
за миг в Необята сами да го спрем...
25.03.2021.
© Коста Качев Всички права запазени