24.05.2020 г., 23:11 ч.

„Върви народе възродени“ 

  Поезия » Гражданска
452 3 3

 

„Върви народе възродени“

                      към Българския народ с любов и тревога

 

Върви народе възродени“ –

върви́, но знаеш ли къде́

отнасяш „българските гени

и кой подслон ще им даде́!...

 

... Вървиш „народе възродени“ –

ей векове, а все вървиш

и уж към „нови откровения“,

но все към поруган фетиш!...

 

Дали остана дестинация,

където, с корени да спреш?...

Родината на друга нация –

за бъдеще да избереш!...

 

Но към Америка, Австралия

отнасяш „свойто потекло́“,

потомците ти за България

не биха помнили: „добро́“...

 

Вървиш народе, но защо ли

не стигаш ти, а все вървиш –

нагърбен с родните неволи

в „световните борби“ пълзиш!...

 

Дали потомци на номади

и родовата памет днес

във поколенията млади

е оживяла във регре́с?!...

 

*     *     *     *     *

... но Аспарух отдавна вече

при Тангра е разпънал стан

и кой ли ще „забие меча“

в земята след геройска бран!...

 

... А ти „народе възродени“

бездомен всуе ще вървиш

и разпиляваш поколения:

преди съвсем да се стопиш!...

 

24.05.2020.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много силно ми въздейства това стихотворение, Коста! Поздравления!
  • Коста, много добре си го казал!
    Дано не изчезне съвсем!
  • "... А ти „народе възродени“
    бездомен всуе ще вървиш
    и разпиляваш поколения:
    преди съвсем да се стопиш!..."
Предложения
: ??:??