13.11.2023 г., 7:18 ч.

Възхвала на чешмяната вода 

  Поезия
196 2 2

ВЪЗХВАЛА НА ЧЕШМЯНАТА ВОДА

 

... всяка сутрин ставам рано, мия зъбки и брада,

Делимано, Делиманооо-о! – ти си топлата вода,

с теб потъват във канала мъки, горести, беди,

с теб душата – засияла! – в мен отново се роди,

конче рие със копито – и свиня над теб грухти,

бебче в бебешко корито рита с розови пети,

с теб светът си гледа кефа, грейват длани и души –

с теб се носи и в кенефа мирисът на „Givenchy”,

 

под черковния капител в теб кръщават младенци,

с теб към вечната обител тръгват свидни мъртъвци,

трезвен бях, бе още рано, помня – в цъфналата ръж,

Делимано, Делиманоо-о! – нявга ти ме стори мъж,

къпах синове и внуци, възхвалявах те на стих,

и през локви, прах и буци твоите горчилки пих,

днес – след всичко изживяно, гладя чорлава брада,

мила моя Делимано, свята Майчице вода!

 

 

 

© Валери Станков Всички права запазени

Авторът е забранил гласуването.
Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??