2.09.2023 г., 18:28 ч.

Възхвала на четящия Човек 

  Поезия
167 2 4

ВЪЗХВАЛА НА ЧЕТЯЩИЯ ЧОВЕК

 

Какво, че съм прочел три влака книги – и мъдростите мъкна си на гръб?

Дори да пеят летните авлиги, мълча! – и хълтам в Мировата скръб.

Отварят ми се звездни кръгозори, в които Вечността пред мен съзрях.

От вечният девиз „Memento mori!“ аз вече не треперя цял! – от страх.

Смирено си посрещам всеки изгрев – и си провождам залеза Отвъд.

 

Дано и утре слънцето ме близне? – със книжица на топлата ми гръд.

Да споря със глупаци – се отказах, с насмешка ги загърбвам през света.

И – брат на Ротердамския Еразъм! – живея кротко – пиша и чета.

Седя си във писателската ниша, прелиствам Лорка, Яворов и Блок.

Четящият Човек щастливо диша! – защото го е милнал Господ Бог.

 

2 септемврий 2023 г.

гр. Варна, 12, 25 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • "Има читатели и цитатели" - Любим афоризъм от Р. Ралин
  • “Да споря със глупаци – се отказах“. Много добре си направил!
  • Да, ама колко са четящите. Има.една прослойка паразити (особено сред т.н. "политици", които всичко знаят - те не четат!
  • Четат хората. От време на време. Като са проспали Ученическа библиотека.
Предложения
: ??:??