13.08.2023 г., 22:39 ч.

Възхвала на Думите 

  Поезия
170 3 3

ВЪЗХВАЛА НА ДУМИТЕ

 

Защото всяка думичка е връх,
след който са покоите на Бога,
катеря се по думите без дъх,
а на върха ще грохна в изнемога.

 

И знам добре, че както си върви,
и аз ще свърша с лудите в приюта –
и там – в непостижими синеви
душата ми епохи ще се лута.

 

Те – думите, са шепа звезден прах.
И кой ли с тях веднъж не се опари?
До днес така не се и наиграх! –
едно дете, танцуващо с пожари.

 

С тях не спечелих ни една война.
Не се окичих с вейка от маслина.
До истинската тяхна същина
през вековете стигнаха малцина.

 

Седя си върху празния бял лист,
почернил дните ми на безполезник –
един красив, обречен алпинист,
спестил ви безсловесните си бездни.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??