8.05.2021 г., 7:10 ч.  

Възкресение Христово 

  Поезия
757 3 8

Скоро идва светъл час

ще възкръсне Бог за нас,

за животни, хора, птички,

мир ще донесе на всички.

Бързам с весели боички,

яйчица да цветна трички.

Първото ще е червено

и на Бога отредено.

С него кръстче на челото

баба прави ми, защото

ще съм много силна, здрава,

все за Божия прослава.

Второто ще е зелено,

трето в жълто пременено.

Баба с нови пет помага,

върху хляба те се слагат,

не е хляб, а мека пита,

за Великден е честита.

Четирите са червени

и на кръст са наредени,

а в средата слагам бяло

и се радвам до премала.

Боядисвам две зелени,

жълти, сини, пак червени,

розови и по-лилави,

в кошничката много стават.

Пред иконата на Боже

две червенички ще сложа,

две за майката Му мила, 

че с любов го е родила.

Утре щом камбана бие,

празнични ще тръгнем ние,

радостта ще е голяма,

със свещички светли в храма,

ще мълвим Христос воскресе,

Бог спасение донесе.

Ех, че бухна козунака,

баба меси, че не чака,

сигурно ще е с коричка

щом го изпече в тавичка.

Мама свива ни сармички

с вкусни зелеви якички,

плешка агнешка, пържоли

още ще пече, защо ли,

но не питам, тя си знае,

с вкусотии ще ни смае.

Ние с бате пък си траем,

че бияча ще познаем

и се взираме в яйцата -

търсим смели и сърцати.

Най-сърцатото ще взема,

другите ще ги превзема,

победителка ще стана,

само бате да не хване

дървеното, че тогава,

без победата оставам.

Как до утре ще изтрая,

но ако не го позная,

ще го видя, знам го, ето,

слънчево му е сърцето.

Но къде ли да го скрия

в шкафа или под чиния?

Баба що ме вика нещо,

ще го скрия много вещо.

Вечерта ще ходим в храма,

тате, бате, аз и мама,

баба с дядо тръгват двама,

че семейство сме голямо.

Греят празнични свещички,

радостни са всички, всички.

И мълвим Христос воскресе,

Бог спасение донесе.

Възкресен си, Боже мили,

дай ни, Боже, крепки сили,

вяра и любов в сърцата,

мир, надежда, Боже Святи.

 

 

© Милена Френкева Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Всяко шарено яйце, има слънчево сърце »

9 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??