3.03.2018 г., 21:20 ч.

Възрожденски Огън 

  Поезия » Гражданска
395 1 0
  1. Възрожденски Oгън

Не се гаси туй що не гасне*,

бунтовен огън се разгаря,

раните не ще зараснат,

векът на Възрождението се повтаря!

 

Ще поеме Българския дух,

макар и в тръни по великия си път,

в сетната борба наново ще се къпе в кръв,

но пътят е единсвения в похода си

към върхът!

 

Някой дърпа повода на тъмни векове,

черните коне да тъпчат,

да развяват черен флаг,

борбата ще сече вековните си врагове,

борбата знае пътя към свещения си праг!

 

Апостолите ще са неколцина,

но те ще поведат благословената река,

пред Ксеркс гърди изложиха мърцина,

но върху тях простря се Божия ръка!

 

Искрите ваят своите корони,

разпръскват светлини със огнения сноп,

искрите се превръщат в пламенни колони,

колоните със светещи очи,

където няма роб.

 

Туй що не гасне власт коя ще угаси?

Огънят вериги не познава,

огънят милиони ще спаси,

огънят от пулс на пулса се предава,

след огъня тече всепобеждаващата

възрожденска лава!
_______________

* – Иван Вазов

 

гр. София, 07.10.2016г.

© Димитър Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??