Отдавна не пристъпвам през вратите,
през арки, осветени от неон,
от хляб и вино съм преситен,
от не един забравен в тъмното канон.
Защото не понесъл митоманска слава,
до раните не стигнах без борба,
все пак, когато нещо получавам,
аз знам, загадъчната дума е съдба.
която не пристяга с криви клещи
пространството, което ни дели,
аз винаги замислен съм за нещо,
щом в мен въпросите изгарят ме, нали
готовите да тръгнем пак отново
към светлите сияйни светове,
приели в себе си сакрално слово,
измисленото в стари векове,
не можехме да хвърляме одежди,
до голо да оставаме без плът,
съдбата не за мен сега отрежда
да гледам портите на своя съд,
когато съм пречистен до умора
и стигнал съм до бурното море,
отдавна съм престанал да говоря
как може и с достойнство да се мре.
И аз се вглеждам не за показ,
в разкопките на моята душа,
и всички устремили се посоки
аз вграждам, за да мога да руша.
© Димитър Станчев Всички права запазени