5.01.2024 г., 11:33 ч.

Залог 

  Поезия » Свободен стих
127 1 0

Залог

 

Съдбата е залог - заложничество

Тя е. А човекът е заложник.

Заложник значи пост, позиция и 

Бдение - служба, охрана и дейност.

Специална дейност е - предназначение -

На човека път.

Спят всички - буден ти си. После ти

Преспиваш - те будуват.

Лошо ли е тогава - заложник да се бъде?

 

Лошо е но - и добро е също. 

Трябва някой на мястото това 

да се намира. 

Огъня да пази - да го управлява - 

да го направлява.

 

Съдбата - значи - не е лошо нещо..

 

Свободен искам аз да бъда казваш.

Да ще бъдеш - искаш щом. 

Но ще пожелаеш ден един да служиш,

Полезен някъде да бъдеш - съдбата

Ще приемеш, заложник временен ще

Станеш - на богове и хора - гои и изгои -

На природа, на животни.

Ще приемеш тази служба.

На съдбата ще се подчиниш.

 

От колектив - от механизъм цял голям -

Част, ил агрегат ще станеш неизбежно.

 

И тогава ще се въплатиш, 

В реалност земна ти ще се превърнеш.

Ще ти бъде дадено тогава и Небе.

И небеса. И там на тези небеса

Градина нова ти ще имаш.

 

Искам - казваш ти. В искането и

В това желание твое се съдържа пак -

Какво?

Съдба и служба, заложничество и

Залог.

 

"Залог от живота по-голям"

А ако трябва точно да се каже -

На живота вечен е това залог.

 

Там в градината, в гората тази -

На прекрасния залог - ще заживееш.

Обича душата да се храни, да живее.

Къща да има и градина. И в градината и

Къща тази - над дървета и цветя ще пари,

Ще дерзае и ще свети твоя дух.

 

И като птичка ще запее там душата.

Богове и хора ще прославя. 

Орел небесен - пак и също - в небесата ти да бъдеш можеш.

Ще охраняваш периметъра небесен,

Твоето имение - вечно и прекрасно.

Заложник е орела на своето небе.

 

Ще се стрелва той оттам да вземе

Свойта жертва и храна, новият заложник

От Земята.

Тоз заложник от земята - разбрал е -

По воля своя е решил храна на Орела   

да стане - негова частичка - част.

 

Слава на орела, и на храната - жертвата

прекрасна.

Жертва ли да бъдеш ти, ил онзи, който я

Приема - сам ти можеш да решиш.

Но и двамка те ще бъдат - пак залог.

Ще служат те във сметка крайна на

Единния живот.

На небето, небеса, земя.

 

Да прославяш богове и хора, мястото

Си да намериш трябва.

И да служиш - служиш.

Това съдбата е - добра е тя, и лоша.

Но временно е всичко и всичко е

Добро.

Няма мъдрост по-голяма от това -

Мястото си да намериш - 

На съдбата вечна да се подчиниш.

 

Слава на Велес, на Лесничея.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??