Заю
(виц)
Във гората - Заю скача,
весел и доволен.
Срещу него - Зайка влачи,
за вечеря корен.
Спира Зайка и се чуди:
„Ти защо се мо́таш?
Нали трябва да се трудиш –
озверя́ живота.
Нали снощи ти приготвих
сандвичите, чая...
Морковче дори ти сложих...” –
занарежда Зая.
Ала, Заю, си свирука -
и ѝ отговаря:
„Мене вече ми не пу́ка,
хвърлил съм самара.
Днеска, обявил съм полов
полуден и точка!...
Работата затаковах:
ей – тъй... без отсрочка...”
26.09.2016.
© Коста Качев Всички права запазени