26.09.2009 г., 21:03 ч.

Здравей, отчаяние! 

  Поезия » Философска
550 0 4

                                             Здравей, отчаяние!

 

Развивам нишките на онемелите въпроси

в пашкула сив полегнала на хълбок.

Едната половина в мене проси,

а другата изплаща чужди дългове.

 

Безквасни са коричките, които гризах,

но ще примамя с тях дръгливата си радост,

поела към пустинята да търси бриза,

заченат в клетките на яростната младост.

 

И пак съм грешница, заклещена смутено

на времето във праведната дупка,

надеждата ми е момата неродена

във орехова къща от черупка.

 

Възглавницата - пълна със осили,

нощта ми е нощта на сомнамбула,

постелята ми отъняла жили,

душата ми - във Ягината кула.

 

Железен въздух вдишвам, а издишвам лава,

погрешно слязла пак на непозната гара.

Поне добре е, че торбата ми е здрава,

макар че е претъпкана и стара.

 

От дни не съм ни яла, нито пила.

Опирам се върху бастуна на цигарите.

Дори от лука, който беля, търся сила

по нишката на Ариадна между шамарите.

 

Но казвам си - от нищо не ми пука,

защото съм река с дълбоки подмоли.

В живот - ни рак и нито щука,

все още има място за неволи.

 

Атака... и отново съм в окопите,

прибягвайки между избухването на снарядите.

Оттатък хоризонта са животите,

а аз - стърнището, опърлено от кладите.

 

Вещарски яхнала съм пика-минимум,

сърцето търси възелче след възел

и, прикована във континиум,

ще пренареждам пак проклетия си пъзел!

 

                                                                   Диана  Загора

© Диана Кънева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Припознах се тук някъде...
    Поздрави, Диана!
  • ЩЕ ПОМОЛЯ ЧЕТЯЩИТЕ ТИЯ СТИХОВЕ ДА НЕ ПРИПОЗНАВАТ В ГЕРОИНЯТА МИ САМАТА МЕН,ЗАЩОТО ПОЕЗИЯТА Е ФАНТАЗИЯ,ВЪОБРАЖЕНИЕ И ПОЗНАНИЕ ЗА АСПЕКЪИТЕ НА ЖИВОТА.ОБРАЗИТЕ СА ВИНАГИ СЪБИРАТЕЛНИ-ТЕ НОСЯТ ПО НЕЩО ОТ ВСЕКИ,КОЙТО СЪДБАТА Е СРЕЩНАЛА С АВТОРА И НЕЩИЧКО ОТ САМИЯ НЕГО.
  • Хареса ми! Поздрави!
  • Не се прави на опти-ниска
    опти-висока си и то много,
    така че дерзай и с думичките си играй.
    С теб съм.
Предложения
: ??:??