25.07.2007 г., 23:58 ч.

ЗМЕЙОВА НЕВЕСТА 

  Поезия
869 0 5
 

             ЗМЕЙОВА НЕВЕСТА

                                            "Мене ма, мамо, змей либи" - нар.песен

Змей горянин щял да дойде на хорото.

Казват, мен харесал, мене чакал до зори.

Ще го срещна насред двора под дървото,

китка от омайни билки да ми подари.


В дън горите Тилилейски най-накрая

на гърба си огнен ще ме отнесе за миг.

И по змейски ще ме люби, то се знае,

от опашката - та чак до раздвоения език!


Но дали по змейски няма да се скрие

в дупка, щом навън настане студ и мрак?

И ще се страхува ли, че може да забие

нож в гърба му първият показал се юнак?


Ще ме пуска ли със самодивите да пея

нощем по поляните на лунна светлина,

или с ревността му змейска трябва да живея,

сякаш съм дърво, а не от плът и кръв жена?!

25.07.07

© Теменужка Маринова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много ми хареса,ейОт всичките ти стихове ме побиват тръпки,защото се откривам в тях-спомням си преживяни емоции.Сигурна съм,че това ми предстои-да чета за себе си
  • Ех, как ми допадат тези мотиви змейови! Целувам те, Теменушченце!
  • Поздравления и от мен, Нуше!
    Много хубав стих!
  • Страхотно, фолклор и индивидуалистичност .... красота ...
  • Поздравления.Много ми хареса...
Предложения
: ??:??